Owoce awokado zawierają w swoim składzie dużą ilość potasu, jest go więcej niż np. w znanych z wysokiej zawartości tego makroelementu, bananach. Potas jest szczególnie ważnym pierwiastkiem biorącym udział w procesie regulacji ciśnienia krwi. Dodatkowo, bierze udział w procesach związanych z prawidłową pracą serca, a także korzystnie oddziałuje na układ nerwowy. Awokado jest także cennym źródłem witamin, szczególnie C, E i A. Należą one do grona silnych antyutleniaczy, czyli substancji które wykazują działanie przeciwnowotworowe. Owoce awokado zawierają także dużą ilość witamin z grupy B, wśród nich szczególnie wartościowy jest kwas oleinowy, który przeciwdziała powstawaniu wad rozwojowych u płodów. Włączając awokado do swojej diety zadbamy także o zmysł wzroku. Owoce zawierają luteinę i zeaksantynę, które korzystnie wpływają na procesy widzenia. Kupując awokado, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, żeby owoce były dojrzałe. Świadczyć o tym będzie lekkie uginanie się skórki pod naciskiem palca.