Jeżeli chodzi o zawartość błonnika pokarmowego, to owies jest prawdziwym rekordzistą pod tym względem, biorąc pod uwagę całą grupę zbóż. Pełne ziarno owsa zawiera aż 1/3 błonnika, z czego 1/5 stanowi jego najcenniejsza frakcja rozpuszczalna w wodzie. Dzięki temu wywiera pozytywny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ takie proporcje błonnika działają najlepiej. Powodują obniżenie poziomu cholesterolu, a także przeciwdziałają rozwojowi wielu chorób. Rozpuszczalny błonnik zawarty w ziarnach owsa, to przede wszystkim beta-glukan. Jest to węglowodan złożony, który posiada zdolność do tworzenia w przewodzie pokarmowym charakterystycznych lepkich żeli wykazujących odporność na działanie enzymów trawiennych. Dzięki temu bardzo szczelnie powleka błonę śluzową przewodu pokarmowego i może zachowywać się jak rodzaj płynnego opatrunku. Dodatkowo, beta-glukan wpływa hamująca na procesy przyswajania cukrów, a dzięki temu przeciwdziała rozwojowi otyłości oraz cukrzycy typu Posiada także zdolność do wiązania kwasów tłuszczowych i innych toksycznych substancji.