Czekolada jest produktem spożywczym, który jak żaden inny może poprawić nam humor. Jest to związane przede wszystkim z jej działaniem wpływającym na podniesienie poziomu serotoniny we krwi. Serotonina jest hormonem, który odpowiada za dobry nastrój, dodaje wigoru, a także poprawia humor. Dodatkowo, w 100 gramach gorzkiej czekolady, znajduje się bardzo duża dawka magnezu, bo aż 300 mg. Ten makroelement wpływa korzystni na funkcjonowanie systemu nerwowego. Podnosi sprawność intelektualną, a także usprawnia przewodnictwo włókien nerwowych. Przeprowadzone badania dowodzą, że czekolada korzystnie wpływa na nastrój kobiet oczekujących dziecka, a tym samym pozytywnie oddziałuje na rozwijający się płód. Zgodnie z badaniami, dzieci kobiet, które w czasie ciąży regularnie jadły gorzką czekoladę są weselsze oraz bardziej aktywne. Dodatkowym atutem czekolady jest z całą pewnością to, że spośród wszystkich słodyczy jest ona najmniej niebezpieczna dla zdrowia zębów. Ostatnie badania potwierdzają, że czekolada zawiera w swoim składzie substancje ograniczające rozwój próchnicy.