Gorzka czekolada należy do nielicznego grona słodyczy, które posiadają pozytywny wpływ na organizm człowieka. Jest to przede wszystkim związane z faktem, że w jej skład, w zależności od gatunku wchodzi od 70 do 99% kakao. Pierwszą zaletą wynikającą z jedzenia gorzkiej czekolady jest to, że sprzyja myśleniu. W czekoladzie zawartych jest wiele różnych substancji chemicznych, które pobudzają ludzki mózg do pracy, wśród nich wyróżnia się m.in. pirazynę. Spożycie kilku kostek gorzkiej czekolady rozjaśnia umysł, poprawia koncentrację i pamięć, wpływa na czas reakcji a także pomaga rozwiązywanie problemów. Z takim działaniem czekolady wiązać się może nadmierne pobudzenie u dzieci i kłopoty z zaśnięciem, z tego powodu należy ograniczać podawanie jej pociechom, szczególnie przed snem. Kolejną cenną właściwością gorzkiej czekolady jest to, że stanowi ona bardzo dobre źródło energii. Spośród różnych rodzajów czekolad, to właśnie gorzka czekolada zawiera najwięcej węglowodanów, magnezu, potasu oraz żelaza. A co najważniejsze jest pozbawiona cukru.