Gorzka czekolada jest prawdziwą bombą energetyczną, którą warto mieć w plecaku, szczególnie gdy wybieramy się na trening lub całodzienną wędrówkę. Okazuje się bowiem, że ten rodzaj czekolady doskonale dodaje energii. Spośród całej gamy dostępnych wyrobów czekoladowych, to właśnie gorzka czekolada zawiera najwięcej węglowodanów. Jest także cennym źródłem takich składników mineralnych jak magnez, żelazo, potas. Warto także zwrócić uwagę, że gorzka czekolada jest pozbawiona (albo zawiera bardzo małą ilość) cukru. Dietetycy uważają gorzką czekoladę z najlepiej przyswajalne, skoncentrowane źródło energii, która z całą pewnością szybko stawia na nogi. Jedząc czekoladę, warto połączyć ją np. z orzechami lub owocami. Dzięki temu za jednym zamachem możemy dostarczyć naszemu organizmowi dużą ilość cennych dla zdrowia tłuszczów roślinnych oraz antyoksydantów. Warto jest także zjeść kostkę czekolady na deser po ciężkostrawnym obiedzie, czy obfitej kolacji. Dzięki temu zwiększy się wydzielanie żółci niezbędnej do trawienia tłuszczów.