Jedząc jabłka zazwyczaj odrzucamy te części, które tak naprawdę są najcenniejsze jeśli chodzi o zawartość korzystnych dla zdrowia składników. Okazuje się bowiem, że skórka oraz gniazda nasienne posiadają najwięcej pektyn, które przyczyniają się do oczyszczania organizmu z toksyn. W czasie procesów trawiennych, pektyny wiążą się z metalami ciężkimi (dotyczy to głównie kobaltu i ołowiu), tworząc z nimi nierozpuszczalne sole, które następnie mogą być bezpiecznie wydalone z organizmu. Z tego powodu jabłka powinny stać się ważnym elementem diety szczególnie w przypadku osób palących papierosy, mieszkańców dużych miast, wielkich aglomeracji przemysłowych, a także tych, którzy w swojej codziennej pracy mają kontakt z toksynami, np. osób pracujących w drukarniach. Zawarte w jabłkach pektyny przyczyniają się do wymiatania z organizmu niestrawionych resztek pokarmu, a także korzystnie wpływają na florę bakteryjną zamieszkującą jelita. Dodatkowo, obniżają poziom wchłaniania cholesterolu, a co za tym idzie zapobiegają miażdżycy oraz chronią przed zawałem.