Nie sposób nie doceniać korzystnych właściwości, jakie na organizm człowieka wywierają jabłka. Pomimo tego że w smaku są kwaskowate, wykazują właściwości odkwaszające. Jest to związane przede wszystkim z bardzo wysoką zawartością soli mineralnych o odczynie zasadowym. Dodatkowo, owoce te są cennym źródłem potasu, który wraz z innymi elektrolitami bierze udział w regulacji gospodarki wodnej organizmu, a także przyczynia się do zwiększenia napięcia mięśni. Jabłka zawierają także żelazo, które pomaga zapobiegać anemii. Osoby, które jedzą jabłka surowe nie poddane gotowaniu czy pieczeniu, pomagają wzmacniać serce. Jabłka oddziałują korzystnie także na układ nerwowy i mięśniowy, a także poprawiają pracę wątroby. Dzięki temu, że wykazują działanie moczopędne, zapobiegają lub pomagają zmniejszyć obrzęki nóg. W medycynie ludowej owoce te były wykorzystywane do leczenia bólów stawowych. Gotowane jabłka z kolei są wykorzystywane do leczenia biegunek u dzieci, a także w leczeniu niestrawności oraz choroby wrzodowej u osób dorosłych.