Najpopularniejsze w Polsce jajka to jaja kurze. Składają się one w głównej mierze z takich składników jak: woda – stanowiąca około 75% całego jajka, białka – 13%, tłuszcze (w tym 4% to istotne dla zdrowia kwasy tłuszczowe nienasycone) oraz węglowodany. Dodatkowo, w jajku znajdują się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E, K a także witaminy B2 oraz B1 Najważniejszym składnikiem istotnym dla zdrowia i wykazującym najważniejsze właściwości odżywcze jest białko zawarte w jajkach. Białko jaj należy do grupy białek pełnowartościowych, dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania aminokwasów, w tym także aminokwasy egzogenne (organizm nie jest w stanie sam ich syntetyzować). Jedząc jajka, dostarczamy naszemu organizmowi również takich składników mineralnych jak wapń, żelazo, fosfor oraz potas. Są one istotne dla prawidłowego funkcjonowania narządów wewnętrznych, a także kości i stawów. Żółtko jaja zawiera z kolei lecytynę chroniącą przed powstawaniem płytki miażdżycowej oraz luteinę korzystnie wpływającą na wzrok.