W powszechnej opinii kapusta uchodzi za warzywo ciężkostrawne, niezbyt zdrowe oraz w złym guście. Jest to wizerunek całkowicie niesłuszny. Zazwyczaj ciężkostrawne są wszelkiego rodzaju dodatki podawane z kapustą, czyli golonki, boczki, czy kiełbasy. Jedzenie kapusty jest polecane nawet osobom, które posiadają nadwyrężoną wątrobę. Kapusta jest niskokaloryczna, w 100 gramach zawiera jedynie 40 kcal. Warto zwrócić uwagę, że zawartość w niej witaminy C jest porównywalna do jej zawartości w cytrynie (30-36 mg w 100 gramach kapusty). Wśród witamin, możemy dodatkowo w kapuście znaleźć witaminy z grupy B, całkiem duże ilości witaminy A, witaminę E, K oraz rutynę. W czasie gotowania kapusty, wyczuwalna staje się obecność siarki. Jest to pierwiastek wykazujący korzystne działania na wygląd włosów, skóry oraz paznokci. Kapusta zawiera także niewielkie ilości, cennego dla zdrowia ludzkiego arseny. Największym skarbem tego warzywa są jednak duże ilości wapnia, magnezu oraz potasu. Zielone liście kapusty zawierają dużą ilość żelaza i kwasu foliowego, z tego powodu warto je dodać do surówki czy zupy.