Karczochy są rośliną wywodzącą się z basenu Morza Śródziemnego. Jego korzystne działanie na organizm cenione było już w starożytności, gdzie wykorzystywano go jako lek na niestrawność, a także w przypadku problemów z prawidłowym funkcjonowaniem wątroby oraz nerek. Badania prowadzone w XX wieku potwierdziły, ze karczochy są cenne nie tylko ze względu na niską zawartość kalorii (100 gramów karczochów zawiera jedynie 47 kcal) oraz tłuszczów, ale także dzięki obecności cennych substancji wykazujących działanie prozdrowotne. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje cytrynaryna. Ten organiczny związek chemiczny korzystnie oddziałuje na procesy trawienne, a także kontroluje hormony odpowiedzialne za regulację poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo, cytrynaryna w znacznym stopniu przyczynia się do zwiększenia tempa metabolizmu lipidów, dzięki temu korzystnie wpływa na utratę wagi. Cytrynaryna jest szczególnie polecana osobom borykającym się z chorobami układu pokarmowego, spowolnionym metabolizmem oraz uporczywymi zaparciami.