Rosnąca w naszym naturalnym otoczeniu pokrzywa często postrzegana jest jako parzący chwast. Chronimy przed nią dzieci, sami omijamy szerokim łukiem, podczas gdy posiada bardzo dobroczynne właściwości. Zebrana świeżo po wyrośnięciu doskonale nadaje się na zdrowe, kulinarne przepisy. Ususzona z kolei może posłużyć, jako oczyszczający napar.
W liściach pokrzywy zawarte są wartościowe pierwiastki – magnez, krzem, potas, żelazo, wapń, a także witaminy C, K, B. Detoksykacyjny wpływ na organizm mają flawanoidy, garbniki, chlorofil oraz superlektyna UDA. Regularnie pity napar z pokrzywy działa również wzmacniająco na naturalną odporność organizmu.
Roślina wykazuje także właściwości regulujące ilość wody w organizmie, wspomagające procesy przemiany materii. Doskonale jest pić ją podczas diet oczyszczających – wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego, jelit, żołądka, dwunastnicy oraz wtedy, kiedy chcemy zrzucić kilka kilogramów. Pomoże nam usunąć toksyny, poprawi skład krwi, a także wzmocni naszą skórę, włosy i paznokcie.