Pomarańcze to owoce, które są cenione nie tylko ze względu na ich smak, ale także ze względu na dużą zawartość cennych dla zdrowia składników odżywczych. W pomarańczach znajdują się duże ilości beta karotenu, witaminy C oraz wody. Woda odgrywa ważną rolę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn. Z kolei witamina C jest jest cennym antyoksydantem. Jej działanie polega na zwalczaniu agresywnych cząsteczek tlenu (wolnych rodników, które są wytwarzane w organizmie m.in. w czasie stresu, ale także tworzą się u osób nadużywających alkoholu czy palących papierosy. Wolne rodniki mogą także powstawać jeśli nie zapewniamy organizmowi dostatecznej ilości snu. Pomarańcze są także cennym źródłem witamin z grupy B, które wykazują korzystne działanie na stan skóry a także układ nerwowy. W tych owocach znajduje się także kwas foliowy, a także potas i substancje odpowiedzialne za blokowanie pierwszych faz procesów związanych z rozwojem komórek nowotworowych. Kolejną korzystną cechą pomarańczy jest duża zawartość błonnika pokarmowego. Pozwala on na usprawnienie procesów przemiany materii. Z kolei w błonkach rozdzielających poszczególne cząstki pomarańczy oraz w białej części skórki znajdują się tak substancje należące d grupy flawonoidów, które potęgują działanie witaminy C.