Pomelo, czyli pomarańcza olbrzymia jest największym owocem należącym do grona cytrusów i może osiągać średnicę 25 cm, a jego waga może wynieść aż 2 kg. Skóra pomelo może mieć nawet 5 cm grubości, a jej kolor może być żółty, żółtozielony lub różowy. Z tego powodu pomelo może przypominać swoim wyglądem grejpfrut. I nie powinniśmy się temu dziwić, ponieważ pomelo jest krzyżówką powstałą ze skrzyżowania grejpfruta z pomarańczą chińską. Cechą wyróżniającą pomelo jest to, że jego miąższ jest zdecydowanie bardziej słodki, mniej kwaśny a także niestety mniej soczysty i mniej aromatyczny niż miąższ pochodzący z grejpfruta. Owoc pomelo jest zawiera bardzo dużo witaminy C, w 100 gramach jest jej około 61 mg, czyli o około 10 mg więcej niż np. w pomarańczy. Średniej wagi pomelo (600-700 g) pokrywa prawie 100% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C. W pomelo znajdziemy także duże ilości potasu, pierwiastka odpowiedzialnego za utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej oraz regulację napięcia mięśni. Potas jest także niezbędny dla prawidłowej pracy serca.