Pomidory powinny być spożywane przede wszystkim ze względu na zawartość likopenu, substancji, dzięki której warzywa uzyskują charakterystyczną czerwoną barwę. Likopen należy do grupy przeciwutleniaczy, w organizmie człowieka działa hamująca na szkodliwe procesy, których sprawcami są wolne rodniki. Dzięki temu chroni przed powstawaniem i rozwojem chorób nowotworowych. Szczególnie istotną rolę odgrywa w procesie obrony przed rozwojem raka piersi u kobiet oraz raka prostaty u mężczyzn. Ponad to likopen zapobiega rozwojowi chorób związanych z układem sercowo-naczyniowym. Najwięcej likopenu znajduje się w przetworach, nie zaś w surowych owocach. Dodatkową zaletą pomidorów jest duża zawartość błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, gdzie usprawnia procesy trawienne. Dzięki zawartości błonnika oraz niskiej kaloryczności, pomidory mogą być spożywane przez osoby będące na diecie oraz dbające o linię. Warzywa te to także cenne źródło potasu będącego makroelementem odpowiedzialnym m.in. za pracę mięśni.