Szparagi to prawdziwa skarbnica witamin oraz składników mineralnych. Dzięki zawartości cennych składników odżywczych, szparagi przeciwdziałają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, a także wspomagają kobiety, które karmią piersią. Dodatkowo, są nisko kaloryczne (10 g szparag zawiera jedynie 18 kcal), dzięki czemu są idealnym produktem dla osób będących na diecie odchudzającej. Warto także pamiętać, że szparagi należą do grona jednych z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Wyróżnia się kilka rodzajów szparag, które różnią się kolorem w zależności od sposobu uprawy. Szparagi zielone posiadają wypustki, które wyrastają wysoko nad ziemię i pod wpływem słońca nabierają zielonego koloru. Są także najcenniejsze ze względu na dużą zawartość składników mineralnych. Występują w nich m.in. potas, magnez, fosfor oraz wapń. Szparagi białe to te, które rosną pod ziemią. Z kolei szparagi fioletowe rosną tylko kilka centymetrów nad powierzchnią ziemi, w odróżnieniu od szparag zielonych i białych, zawierają najwięcej cukrów i mniejszą ilość błonnika pokarmowego.