Szparagi to warzywa, które stanowią nieocenione źródło cennych witamin i składników mineralnych. Dodatkowo są dietetyczne, 100 gram szparag zawiera tylko 18 kcal, i mogą być spożywane przez osoby będące na diecie. Pomimo tak niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości wody (stanowi około 95% masy szparag), są one bogate w witaminy i sole mineralne. Szparagi zawierają dużą ilość kwasu foliowego. Jest on niezbędnym składnikiem diety kobiet planujących zajść w ciążę. Kwas foliowy odgrywa istotną rolę w prawidłowym rozwoju płodu. Dodatkowo jest odpowiedzialny za spowolnienie procesów starzenia, wspomaga regenerację uszkodzonych komórek, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia. Szparagi zawierają również witaminy C, E, oraz prowitaminę A, dzięki czemu sprzyjają poprawie kondycji włosów, skóry i paznokci. Są także źródłem glutationu. Jest to związek, który wzmacnia układ immunologiczny organizmu, wspomaga wątrobę podczas procesu oczyszczania organizmu z toksyn, a także zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych oraz hamuje rozwój choroby Alzheimera.