Szpinak staje się coraz bardziej popularną rośliną, zdobywającą coraz więcej zwolenników wśród osób będących na diecie oraz tych, dla których ważna jest zdrowa dieta i zdrowy styl życia. Dodatkowo, dzięki licznym przepisom zaczerpniętym z kuchni włoskiej oraz francuskiej – jest on wyjątkowo smacznym źródłem substancji prozdrowotnych. Liście szpinaku są nieocenionym źródłem związków wykazujących waściwości przeciwnowotworowe, a także chroniących przed miażdżycą. Swoje lecznicze właściwości szpinak zawdzięcza zawartości beta-karoteny, witaminy C, a także luteiny, czyli związków będących przeciwutleniaczami. Ponad to, liście szpinaku odznaczają się wysoką zawartością potasu, żelaza i kwasu foliowego. Jedzenie szpinaku poleca się osobom żyjącym w stresie, ponieważ liście szpinaku są bardzo dobrym źródłem magnezu. Magnez pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, przyczynia się do obniżenia podatności na stres, a także wykazuje właściwości uspokajające. Magnez przyczynia się także do zapobiegania bólom i zawrotom głowy.