
Szpinak jest rośliną, która pochodzi ze środkowo-zachodniej Azji, a do krajów europejskich trafił już w VIX wieku, kiedy to został przywiezione ze starożytnej Persji. Jego nazwa prawdopodobnie wywodzi się od perskiego słowa „aspanakh”, co oznacza „zieloną dłoń”. W XIX wieku, szpinak zaczął być wykorzystywany do produkcji leczniczego wina, a w obecnych czasach cieszy się niebywałą popularnością na całym świecie. Jest to związane z jego wyjątkowymi i cennymi walorami odżywczymi. Liście szpinaku są bogate w witaminy oraz składniki mineralne. Zawierają duże ilości potasu, folianów, żelaza. Wśród witamin możemy wyróżnić witaminę C, K, E, batakaroten, a także witaminy z grupy B. Ponadto szpinak zawiera antyoksydanty, takie jak luteinę, neoksantynę oraz kwercytynę. Dzięki dużej zawartości potasu, szpinak powinny spożywać osoby cierpiące na nadciśnienie. Jest on również idealnym warzywem dla cierpiących na anemię, ponieważ zawiera żelazo – niezbędny składnik wykorzystywany do produkcji czerwonych krwinek. Ze względu na zawartość kwasu foliowego zalecany jest kobietom w ciąży.
