Szpinak to bardzo popularna roślina jadalna ciesząca się ogromną popularnością wśród osób dbających o prawidłową dietę. Jego walory zdrowotne oraz smakowe są cenione na całym świecie. Jest to związane z bardzo wysoką zawartością takich składników odżywczych jak witaminy, w tym witamina K, E, C, witaminy z grupy B. W liściach szpinaku znajdują się także duże ilości składników mineralnych – potasu, żelaza folianów oraz cenne antyoksydanty – luteina, kwercytyna oraz neoksantyna. Dzięki tak bogatemu składowi, jedzenie szpinaku jest zalecane osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze (szczególnie ważna jest tutaj duża zawartość potasu). Ponadto powinny go spożywać kobiety w ciąży, ponieważ zwarty w nim kwas foliowy zapobiega powstawaniu wad układu nerwowego u rozwijającego się płodu. Ponadto zawarte w szpinaku betakaroten oraz pozostałe antyoksydanty, są czynnymi uczestnikami ochrony przeciwnowotworowej w organizmie, a także w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Zawarte w liściach szpinaku witaminy z grupy B uczestniczą w obniżaniu poziomu złego cholesterolu we krwi.