Osoby, które do swojej diety, nie włączyły jeszcze fasoli powinny zrobić to jak najszybciej. Spośród wszystkich płodów ziemi to fasola jest najbardziej wartościowym pożywieniem. Dodatkowo, wyróżnia się ogromną ilość gatunków, które są przystosowane do życia w różnych warunkach klimatycznych, długiego przechowywania, a przede wszystkim fasola zawiera wiele cennych substancji odżywczych. Wszystkie jej odmiany są bogatym źródłem białka roślinnego. Pomiędzy sobą różnią się jednak zawartością pierwiastków mineralnych oraz wartością energetyczną. Świeże ziarna fasoli zawierają witaminy A oraz C, a także w porównaniu do suszonych są znacznie mniej kaloryczne. Fasola jest także bogata w pierwiastki – potas, wapń i fosfor, a porównaniu do grochu nie zawiera w swoim składzie sodu. Niektóre gatunki fasoli posiadają w swoim składzie także żelazo (fasola haricot), kwas foliowy (mung, pinto, z czarnym oczkiem), selen (fasola z czarnym oczkiem) oraz niezwykle potrzeby dla mężczyzn cynk (fasola nerkowa, czerwona i czarna).