Wiele osób oczyszcza swój organizm z toksyn stosując głodówkę. Toksyn z organizmu można pozbyć się również inaczej. Podstawą diety oczyszczającej są owoce i warzywa. Stosując dietę oczyszczającą wybierajmy jednak warzywa i owoce, które rosną w naszym kraju. Unikajmy jedzenia w czasie kuracji oczyszczającej owoców i warzyw z importu. Zanim dotrą one na półki polskich sklepów są pokrywane substancjami konserwującymi. Dlatego zanim nich wybierajmy polskie produkty, w tym mrożone owoce i warzywa. Dieta oczyszczająca powinna składać się z dużej ilości bogatych w sole mineralne i witaminy kiełki roślin. Kiełki możemy wyhodować w domu, będziemy mieli wtedy stuprocentową pewność, że nie ma w nich siarczynów. W diecie oczyszczającej ważną rolę odgrywa rozpuszczalny błonnik. Stąd konieczność wprowadzenia do jadłospisu pochodzących z ekologicznych upraw świeżych jabłek, świeżych i suszonych śliwek, marchwi, jagód i buraczków. Oczyszczając organizm nie zapominajmy o wodzie i naparach ze świeżych lub suszonych ziół.