Sól to biała śmierć. Takie hasło pojawiaja się na wielu stronach internetowych. Każdy dietetyk przestrzega nas przed jedzeniem soli, ale w naszej kuchni jest to najbardziej popularna przyprawa. Niektórzy uważają, ze sól w ogóle nie zmienia smaku potraw, ale dotyczy to tylko osób, które nigdy soli nie używały, dla większości ludzi sól to podstawa, ale równie duża część powinna jej unikać.
Jeszcze kilka lat temu mówiono, żeby sięgać po sól morską, bo jest zdrowsza od kamienne, chociaż wciąż wiele osób uważa, ze teoria ma w sobie dużo prawdy, wiele osób od niej odchodzi. Nie ważne, bowiem, jakiej soli używamy, tylko w jakich ilościach.
Sól przede wszytkim zatrzymuje wodę w organizmie, co w przypadku kobiet jest częstą przyczyną powstawania cellulitu wodnego, poza tym woda w organizmie sprawia, że jesteśmy bardziej ociężali. Sół wpływa też na nasze ciśnienie i jest szczególnie odradzana osobom, które mają promy z nadciśnieniem, ale również z nerkami. Zamiast soli zaleca się używanie różnych ziół.