Grejpfruty często nazywane są rajskimi owocami. Są to jedne z najbardziej korzystnie wpływających na organizm człowieka owoców. 90 % miąższu grejpfrutów stanowi woda, ale poza wodą grejpfruty dostarczają nam witamin i cennych minerałów. Są one jednym z najbardziej bogatych źródeł witaminy C, E i witaminy BB. Oprócz witamin grejpfruty zawierają flawonoidy, kwas foliowy i pektyny. W ich miąższu kryją się również cenne i niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki mineralne: magnez, żelazo, cynk, potas. Zawarte w grejpfrutach składniki mineralne i witaminy działają bardzo korzystnie na układ krążenia, wspomagają pracę wątroby, podnoszą odporność organizmu. Zawarte w nich składniki wspomagają organizm w walce z infekcjami o podłożu wirusowym, bakteryjnym i grzybiczym. Oprócz tego owoce te zawierają bardzo małą liczbę kalorii, mogą więc wchodzić w skład diet odchudzających. Grejpfruty to owoce o niskim indeksie glikemicznym, stąd bezpiecznie, bez obawy o wzrost poziomu cukru, mogą po nie sięgnąć osoby z cukrzycą.