Świat obiegają ostatnio coraz to nowsze diety odchudzające i nie tylko. Dietetycy proponują przeróżne sposoby żywienia oparte na wskazanych przez nich produktach. Oglądając programy kulinarne i przeglądając taką prasę możemy spotkać dania i składniki, które do tej pory były dla nas całkowicie obce i nieznane.
Także na półkach sklepowych można ostatnio zaobserwować znaczny przyrost produktów, które można określić mianem egzotycznych. Dostępne są na rynku owoce z dalekich, ciepłych krajów, przyprawy i zioła, ale także ryby i owoce morza, które do tej pory nie były dostępne dla polskiego konsumenta. Przy tym, towarzyszą im niestety wysokie ceny.
Nie dajmy się temu wszystkiemu zwariować. Pamiętajmy o prawdzie, którą powtarzają dietetycy od lat. Powinniśmy żywić się tym, co rośnie w rejonie, w którym żyjemy. Dla nas, Europejczyków najzdrowsze są produkty, które możemy spotkać w naszej szerokości i długości geograficznej. Przy tym produkty te są najzwyczajniej w świecie najtańsze i najłatwiej dostępne od ręki.