Herbatę parzy się od tysiącleci. Poszczególne jej rodzaje popularne są w różnych częściach świata. Wraz z postępującą globalizacją, w wielu miejscach świata można już dostać je wszystkie. Najpopularniejsze są w Polsce herbata czarna oraz zielona. Jednak na szczególną uwagę zasługuje również ta biała. Jej picie ma mnóstwo zalet. Poczynając od walorów smakowych, a na wzmocnieniu zdrowia kończąc. Wyjątkowy jest już sam proces wytwarzania białej herbaty, który obejmuje chociażby odcięcie krzewów od promieni słonecznych. Napar pomaga zwalczać choroby, ale także im zapobiegać. I trudno znaleźć substancje równie skuteczne pod tym względem. Biała herbata wzmacnia układ odpornościowy. Poza tym wspiera organizm poprzez produkcję antyoksydantów, czyli swoistych przeciwników wolnych rodników. Te ostatnie odpowiadają za słabość organizmu, większą jego podatność na choroby oraz przyspieszenie procesów starzenia. Zatem ten konkretny rodzaj herbaty można pić dla zdrowia i urody. A nawet dla lepszego samopoczucia, ponieważ może ona zastępować kawę.