Diane Kress to amerykańska dietetyczka, która proponuje dietę niskowęglowodanową. Dieta ta jest szczególnie polecana osobom, które są otyłe i, którym grozi cukrzyca. Dieta opracowana przez Diane Kress składa się z 3 etapów. 2 pierwsze etapy trwają w sumie 4 miesiące. W ciągu pierwszego etapu ograniczamy ilość spożywanych węglowodanów. W tym czasie dopuszczalne jest jedzenie mięsa, ryb, owoców i warzyw oraz pieczywa o niskiej zawartości węglowodanów. W sumie w ciągu 5 godzin dopuszczalne jest zjedzenie 5 g produktów zawierających węglowodany. W sumie dziennie przez 2 miesiące zjadamy zaledwie 25 g produktów zawierających węglowodany. W ciągu następnych miesięcy liczbę węglowodanów zwiększamy do 20 g zjadanych co 5 godzin, ale muszą to być węglowodany zdrowe. W tym czasie możemy jeść pełnoziarniste pieczywo, taki sam makaron, owoce, nabiał, warzywa strączkowe. W trzecim okresie można jeść więcej produktów zawierających węglowodany. Stosowanie diety ułatwia książka autorstwa Diane Kress.