Dieta po zawale serca musi być bogata w składniki mineralne i witaminy. Dla osób po zawale serca wskazane są ciemne winogrona, awokado, marchew, aronia, pomidory, owoce cytrusowe, szpinak. W tych owocach i warzywach znajduje się między innymi duża ilość potasu, który obniża ciśnienie. Dieta osób po zawale serca powinna zawierać również duże ilości słodkowodnych i morskich ryb. Ryby są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które zapobiegają arytmii serca. Chudy nabiał, pełnoziarniste pieczywo to także produkty wskazane w codziennej diecie osób po zawale. Zaleca się, aby osoby po zawale piły 2 l płynów dziennie. Może to być woda mineralna, zielona, owocowa lub ziołowa herbatka. Można pić także soki warzywne i owocowe. Należy ograniczyć dodawanie do potraw soli. Zamiast niej potrawy można doprawiać ziołami. Jako przekąska polecane są orzechy. Każdego dnia warto zjeść przynajmniej 1 ząbek czosnku, który z jednej strony ma działanie przeciwzakrzepowe, a z drugiej przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu.