Amarantus jest rośliną zbożową znaną już o bardzo dawna. Niegdyś była to bardzo popularna roślina, później poszła w zapomnienie dzisiaj powraca do łask. Amarantus nie zawiera glutenu, mogą jeść go bez obaw osoby chore na celiakię oraz osoby nietolerujące glutenu. Jest rośliną, która bardzo korzystnie wpływa na organizm. W ziarnach amarantusa kryje się duża ilość błonnika. Zawarty w amarantusie błonnik usprawnia pracę jelit, poprawia przemianę materii. Stwierdzono, że osoby, które jedzą amarantus rzadziej zapadają na raka okrężnicy. Amarantus jest źródłem antyutleniaczy, ich działanie polega na zapobieganiu chorobom. Roślina ta zawiera także niezbędne nam składniki mineralne: magnez, fosfor, potas, wapń. W ziarnach amarantusa znajduje się także wielonienasycony węglowodór, skalen. Skalen odgrywa ważną rolę w zapobieganiu chorobom serca, usprawnia pracę wątroby ułatwia więc oczyszczanie organizmu z zalegających w nim toksyn. Potrawy z amarantusem można podawać małym dzieciom. W sklepach dostępne są nie tylko jego nasiona, ale też mąka i olej.