Oczyszczenie organizmu z toksyn zajmie nam 12 dni. Pierwsze dwa dni powinny dostarczyć organizmowi beta-karotenu, witaminy C i E, polifenoli i składników mineralnych. W ciągu tych 2 dni w diecie powinno znaleźć się dużo warzyw i owoców. Zalecana porcja to minimum 500 g warzyw i 300 g owoców. W ciągu kolejnych 2 dni dołączamy do warzyw i owoców mleczne napoje fermentowane w ilości 1/2 l w ciągu dnia. Możemy wybrać naturalny jogurt, kefir lub maślankę. Piątego i szóstego dnia naszej kuracji oczyszczającej dołączamy kolejne produkty. Tym razem włączamy produkty zbożowe. Muszą to być produkty, które zawierają duże ilości błonnika, czyli ciemny ryż, kaszę gryczaną i jęczmienną, płatki zbożowe, otręby i gruboziarniste pieczywo. W następne dni dołączamy do posiłków nabiał. Usuwanie toksyn z organizmu przyspiesza zawarty w nabiale wapń. Do komponowania posiłków możemy wykorzystać jajka, mleko, biały ser. Dziewiątego i dziesiątego dnia oczyszczania możemy zacząć jeść ryby, a w dwa ostatnie dni włączyć białe mięso.