Zdrowe żywienie często i niesłusznie mylone jest z dietą, a dieta polegająca na ograniczaniu spożywanych pokarmów także niejednokrotnie mylona jest z racjonalnym żywieniem. Aby dieta faktycznie spełniała wszystkie swoje założenia, musi być mocno zakorzeniona w świadomości i przyzwyczajeniach człowieka. Doraźne stosowanie pewnych substancji lub okazjonalne pomijanie szkodliwych produktów, nigdy nie przyniesie skutku oczekiwanego – w przeciwieństwie do diety, która jest świadomym wyborem na całe życie. W tym drugim wypadku ludzie na diecie mają wiedzę i umiejętności omijania tych produktów czy metod gotowania, które nie robią z substancjami odżywczymi nic dobrego. Klasycznym przykładem zmiany mentalności jest wprowadzenie do swojego menu gotowania na parze w miejsce smażenia. Używanie warzyw w formie podstawowej zamiast wysoko przetworzonych produktów spożywczych, to także klucz do odniesienia dietetycznego i zdrowotnego sukcesu. Wystrzeganie się żywności przemysłowo produkowanej jest może uciążliwe i kosztowne, ale na pewno kluczowe dla zachowania zdrowia.