Jedzenie pieczywa stało się ostatnio dość popularnym tematem. Pojawiają się zarówno zwolennicy, jak i przeciwnicy teorii, że pieczywo tuczy. A jak wygląda to naprawdę, czy powinniśmy ograniczyć spożywanie pieczywa.
Zauważmy, że chleb jest częścią naszej kultury kulinarnej. Ludzie od wieków jedli chleb i raczej nie narzekali na otyłość, trudno też stwierdzić, że to właśnie chleb mógłby przyczyną nadwagi pewnej grupy osób, chodziło raczej o nadmierne spożywanie alkoholu.
Oczywiście zwykły chleb to mąka pszenna, która nie zawiera żadnych właściwości, które są nam niezbędne, dlatego też poleca się jedzenie pieczywa ciemnego z nasionami, które zwierają błonnik.
Warto jednak zauważyć, że tak naprawdę powodem, dla którego przybieramy na wadze nie jest fakt, że jemy biały chleb tylko to, że zawiera on konserwanty. Kiedyś ludzie piekli chleb samodzielnie i nie dodawali do niego żadnych substancji chemicznych, Teraz jest to standardem, żeby chleb dłużej był dobry, a w efekcie tyjemy. Możemy to zaobserwować również na innych przykładach.