Teza o wyższości śniadania nad innymi posiłkami w trakcie dnia nie jest pustym frazesem. To jedna z podstaw zasad zdrowego żywienia, wprowadzenie której do życia pozwala znacznie lepiej radzić sobie z wyzwaniami zawodowymi i osobistymi, jakie od początku dnia stają na drodze. Najważniejsze jest jednak znaczenie pożywnego i lekkostrawnego śniadania dla całego rytmu żywienia w ciągu doby – jeśli organizm długo nie otrzymuje śniadania, zaburza się jego metabolizm. Nie wiedząc, kiedy w najbliższym czasie otrzyma swoją porcję niezbędnych kalorii, zaczyna odkładać każde dodatkowe substancje pokarmowe w formie tłuszczu. Następnie zjedzenie posiłku w porze obiadu niemal zawsze wiąże się z przygotowaniem dużo większej porcji – wygłodzenie skrajne prowadzi do nadmiernego posilania się w kolejnych godzinach. Kluczowe jest więc nie tylko to, co jemy, ale także regularność posiłków. Trzymanie się tych samych godzin jest bardzo ważne dla ustabilizowania trawienia oraz przemiany materii. Tak samo jak jedzenie pięciu posiłków, w tym dwóch mniejszych, najlepiej naturalnych przekąsek, pomiędzy śniadaniem a obiadem oraz kolacją.