Jedną z podstawowych zmian, które muszą się dokonać w świadomości człowieka w kontekście jego zdrowego życia, są racjonalne zakupy. To właśnie podczas zakupów i analizy tego, co wkładamy do koszyka, najłatwiej można ocenić, czy robimy zakupy świadome, czy też kierujemy się nawykami albo ceną. W tym drugim wypadku w koszyku na zakupy najczęściej lądują produkty przecenione, sprzedawane w różnych promocjach – a to zwyczajowo żywność wysoko przetworzona. W przypadku zaś warzyw czy owoców niskie ceny i ich atrakcyjność wynika często z długiego okresu leżakowania ich na sklepowych półkach. Decydując się na produkty wysoko przetworzone jak chociażby sosy do potraw albo już gotowe posiłki, które wystarcza zalać wrzątkiem i odczekać chwilę, by się nim posilić – być może oszczędzamy czas na gotowanie, ale jednocześnie zabieramy wszystkie potencjalne dobroczynne wartości odżywcze, jakie znajdowałyby się w daniu gotowanym przez nas od podstaw. Zastępowanie prawdziwych pomidorów przecierami czy sosami pomidorowymi, jest niewytłumaczalne z punktu widzenia zdrowego i racjonalnego życia.