Warzywa i owoce to składnik, który każdego dnia powinien znajdować się w naszej diecie. Produkty te posiadają wiele witamin i mikroelementów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warzywa sezonowe powinny być szczególnie wysoko na naszej liście priorytetów żywieniowych. Takimi warzywami są rośliny strączkowe występujące w okolicach lata, które charakteryzują się przede wszystkim obecnością dużej ilości naturalnego, roślinnego białka. Białko to cenione jest przede wszystkim przez wegetarian, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby spożywali je inni. Co wchodzi w skład roślin strączkowych jadalnych? Są to: groszek jadalny, bób, ciecierzyca, fasola, groch, soczewica, soja. Co ważne – w Polsce mamy dostęp do nich nie tylko w sezonie, ale i w okresach zimowych- nasiona tych roślin dostępne są w formie suszonej. Suszone nasiona należy odpowiednio długo namoczyć w wodzie i dopiero przygotowywać. Rośliny tego typu mogą być spożywane zamiennie do ziemniaków lub też innych produktów.