Niektóre produkty spożywcze obowiązkowo powinny znaleźć się w naszym menu, aby zapewnić nam odpowiednio zbilansowaną dietę. Przykładem mogą być ryby, które zagwarantują nam wiele prozdrowotnych atutów. Powinny je docenić przede wszystkim osoby zmagające się z poszczególnymi dolegliwościami mięśnia sercowego. Nie od dziś wiadomo, że mięso ryb doskonale wpływa na pracę serca, jednakże kluczowe jest w tym względzie jego regularne spożywanie. To jednak nie jedyny jego walor, ponieważ dodatkowo dania z ryb stanowią źródło wielu witamin, takich jak chociażby E, D, A czy B. Każda z nich odpowiada za inne funkcje naszego organizmu – dla przykładu, witamina E jest niezbędna w przypadku usuwania szkodliwych substancji pod postacią wolnych rodników. Niewiele osób wie, że regularne spożywanie ryb pomoże nam znormalizować wartości ciśnienia krwi. Jeśli ktoś ma częste problemy z nadciśnieniem, koniecznie powinien zastanowić się nad zmianą diety, umieszczając w codziennym menu najróżniejsze dania rybne.