Nieregularne spożywanie posiłków zakłóca pracę układu pokarmowego. Koniecznie trzeba więc jadać regularnie, a do tego komponować posiłki uwzględniając w nich pewne produkty. Na korzyść układu pokarmowego działają produkty zawierające witaminy z grupy B. W tej grupie produktów znajduje się pełnoziarniste pieczywo, różne rodzaje kasz, płatki owsiane, razowy makaron. Druga grupa produktów o korzystnym wpływie na układ pokarmowy to fermentowane napoje mleczne, czyli maślanka, jogurt naturalny i kefir. Do tej grupy produktów należy włączyć także jogurty zawierające dodatek bakterii probiotycznych. Każdy posiłek powinien zawierać owoce i warzywa. Dostarczą one nie tylko witamin i minerałów, ale przede wszystkim błonnika, który jest niezbędny dla prawidłowego procesu trawienia. Trawienie pokarmów, zwłaszcza tłustych, ułatwiają świeże zioła. Szczególnie polecane są: majeranek, mięta, bazylia, tymianek, cząber, rozmaryn, natka z pietruszki, koperek. Układowi pokarmowemu nie służą wysoko przetworzone produkty.