Laktozę znajdziemy w większości produktów mlecznych w sklepach. Oczywiście wśród jogurtów, czy mleka z laktozą znajdziemy też takie, które tego składnika nie mają. Dlaczego jest to takie ważne?
Jak wynika z badań, spora cześć społeczeństwa nie przyswaja laktozy. Dotyczy to głównie mieszkańców krajów Azjatyckich, gdzie nie ma tradycji jedzenia potraw wytworzonych z mleka krowiego, ale również w innych krajach jest to sporym problemem.
Brak przyswajalności laktozy nie dotyczy każdego, a jak pokazują badania i doświadczenie wielu osób pojawia się dopiero po latach. Niektórzy odkrywają to przez przypadek, inni mają stwierdzoną przypadłość już będąc dzieckiem
Brak przyswajalności laktozy jest nie tyle niebezpieczny, co po prostu mało przyjemny. Zwykle po wypiciu mleka, czy zjedzeniu jogurtu pojawiają się biegunki lub też zaparcia. Każdy organizm reaguje trochę inaczej, a więc trudno jest tu uogólniać.
Wiele osób zaprzecza, jakoby problem ten dotyczył właśnie ich, ale naukowcy coraz częściej podkreślają, że w zasadzie dotyczy to 90% ludności, z tymże nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, bo spożywa zbyt mało laktozy, żeby efekty uboczne były widoczne.