Jedną z podstawowych zasad zdrowego żywienia jest komponowanie talerza w taki sposób, by przynajmniej jedna trzecia, a najlepiej połowa porcji, złożona była z warzyw. Warzywa są największym przyjacielem człowieka na diecie i nauczenie się korzystania z dostępnych warzyw pozwala na zbilansowanie swojej diety z minimalnym wysiłkiem. Liczba dodatków, surówek i sałatek, które można uczynić wyłącznie z samych warzyw lub owoców, jest na tyle ogromna, że codziennie można zaskakiwać swoją rodzinę zupełnie nowymi pomysłami. Aby jednak nie mieć problemów z przemycaniem warzyw i owoców w posiłkach dla całej rodziny, trzeba zadbać o akceptację smaku poszczególnych warzyw póki dzieci są małe. Niestety coraz częściej spotkać można się z rodzicami, którzy sami nie przepadają za warzywami i potrafią jedynie skonsumować ziemniaki – nie znają sposobów na smaczny brokuł czy groszek maślany, więc ich dzieci także nie akceptują warzywnych dodatków. Dieta pozbawiona tego kluczowego składnika jest jednym z głównych powodów, dla których rosną problemy zdrowotne wśród najmłodszych.