Elementem kluczowym dla zdrowego życia jest zachowanie podstawowych reguł żywieniowych. Sposób gotowania oraz jedzenia posiłków bardzo mocno wpływa na to, jak substancje te zostaną przetrawione. Ale już na etapie wybierania produktów do koszyka w sklepie podejmujemy decyzje, które będą miały kolosalny wpływ na wartości odżywcze i jakość składników pokarmowych, które ostatecznie trafią na talerz. Pomidor czy sałata, które w teorii muszą być zdrowe i można śmiało założyć, że wchodzą w skład zrównoważonej diety – mogą pochodzić z setek różnych miejsc. Z tego też względu coraz popularniejsze stają się sklepy, w których warzywa oraz inne produkty są pochodzenia ekologicznego lub przynajmniej z certyfikowanych i dobrze znanych miejsc. Przemysłowo produkowana i wysoko przetworzona żywność, jaka masowo zalewa półki wielkopowierzchniowych sklepów, tworzona jest z użyciem zaawansowanej chemii. Natomiast naturalna żywność ze sklepów ekologicznych, chociaż bywa znacząco droższa od tej przemysłowej, to ma też nieporównywalnie więcej walorów smakowych oraz odżywczych.