Ocet jabłkowy przede wszystkim kojarzy nam się z kuchnią – stosujemy go do sałatek, sosów i mięs. Jest wytwarzany w procesie fermentacji wywoływanej przez bakterie octowe. Nie brakuje jednak opinii, że regularne spożywanie octu jabłkowego wspomaga walkę ze zbędnymi kilogramami. Stosowany regularnie zmniejsza apetyt, dzięki czemu przyjmujemy mniejsze ilości kalorii, zwiększa również wydzielanie enzymów trawiennych, co wpływa na tempo przemiany materii i procesów oczyszczających nasz organizm z toksyn. Nie należy przesadzać z ilością przyjmowania octu jabłkowego, ponieważ nadmiar może skutkować podrażnieniem śluzówki żołądka i wrzodami. Jedna łyżka, ale przyjmowana systematycznie, codziennie, w zupełności wystarczy. Samo stosowanie octu jabłkowego nie wystarczy, aby skutecznie pozbyć się nadwagi, dzięki korzystnemu działaniu na procesy trawienne warto go jednak włączyć do diety. Dodatkowo, ocet jabłkowy zawiera szereg pierwiastków i witamin mających pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Można nabyć go w sklepie lub zrobić samodzielnie.