Wiemy już, że za powstawanie nowotworów, oprócz podłoża genetycznego, odpowiadają procesy na poziomie komórkowym. Nadmierna ilość substancji utleniających, zwanych wolnymi rodnikami, wpływa na brak odporności organizmu, a to w konsekwencji prowadzi do rozwijania się procesów chorobotwórczych. Antyoksydanty to substancje, które spowalniają proces utleniania. Przyjrzyjmy się ich skutecznym źródłom.
Do zbioru najlepiej poznanych antyoksydantów należy:
-koenzym Q10 – ubichinon, substancja występująca naturalnie w ludzkim organizmie, jej wartościowym źródłem są: szpinak, brokuły, ryby. W aptekach dostępne są również preparaty zawierające dobrze przyswajalna formułę koenzymu;
-selen – bierze istotny udział w pracy tarczycy – wytwarzaniu tyroksyny i trijodotoryny, a także wspiera układ immunologiczny, posiada duży wpływ na metabolizm testosteronu u mężczyzn. Jego naturalnym źródłem są m. in. orzechy, czosnek, kukurydza, grzyby;
-witamina C – nazywana również kwasem askorbinowym to łatwo dostępny i dobrze przyswajalny antyoksydant, który najlepiej przyjmować w formie soków – z pomarańczy, grapefruitów. Szczególnie polecana palaczom, którzy potrzebują jej o nawet 100% więcej niż osoby nie mające kontaktu z tytoniem.