Sok z aronii posiada piękny ciemny kolor głębokiej czerwieni i warto mieć go w swojej spiżarni przez cały rok. Owoce aronii odznaczają się wysoką zawartością witamin i związków roślinnych, które posiadają bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka. Uczestniczą w procesach odpornościowych organizmu, w tym także pomagają chronić przez takimi schorzeniami jak nowotwory oraz miażdżyca. Sok z aronii stanowi bardzo dobre antidotum na liczne choroby cywilizacyjne, obok miażdżycy i nowotworów, pomaga bronić się przez nadciśnieniem oraz chorobami oczu. Owoce aronii zawierają bardzo duże ilości witaminy P należącej do grupy bioflawonoidów, czyli substancji fitochemicznych pochodzenia roślinnego. W organizmie człowieka, bioflawonoidy, wykazują podobne działanie jak witaminy i stanowią cenne substancje o właściwościach przeciwutleniających. W aronii, oprócz witaminy P, znajdują się także inne substancje zaliczane do grupy bioflawonoidów – rutyna, kwercytyna, katechiny, antocyjany, a także leukocyjnany. Wszystkie te związki odznaczają się dużą aktywnością i skutecznością w walce z wolnymi rodnikami.