Dzięki zawartości kwasu oleinowego, awokado przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, a zawarty w owocach potas oddziałuje korzystnie na proces regulacji ciśnienia krwi. Z tego powodu, warto zastanowić się nad włączeniem awokado do swojej diety. Awokado jest owocem, który charakteryzuje się bardzo dużą zawartością tłuszczu. Możemy go z tego powodu wykorzystać między innym di smarowania pieczywa. Z powodzeniem zastąpi nam masło, a przy tym będzie o wiele zdrowsze, ponieważ kwasy tłuszczowe zawarte w tych owocach przyczyniają się do ochrony serca, a kwas oleinowy obniża cholesterol. W porównaniu do innych owoców, zawartość tłuszczu w awokado jest naprawdę wysoka. Średniej wielkości owoc ważący 270 gramów zawiera aż 41 gramów tłuszczu, podczas gdy inne owoce zawierają go w śladowych ilościach mieszczących się granicach 0,2 do 0,4 grama. Powinniśmy jednak pamiętać, że jest to tłuszcz wywierający dobroczynne działanie na organizm człowieka, oprócz tego, że obniż poziom cholesterolu, kwas oleinowy przeciwdziała powstawaniu nowotworów piersi i prostaty.