Banany są owocami, których cenne właściwości poznano i doceniono już w starożytności. Prawdopodobnie były już uprawiane ponad 7 tysięcy lat temu w Malezji, skąd następnie dotarły do Indii. Współcześnie banany są uprawiane na Bliskim Wschodzie, w Afryce, a także Azji i Australii. Na plantacjach zrywane są owoce niedojrzałe, zielone, a następnie specjalnie przystosowanymi statkami płyną do Europy. Ważne jest, aby owoce nie były przejrzałe, gdyż wtedy stają się niesmaczne i dodatkowo mają mniejszą wartość odżywczą. A warto pamiętać, że jest ona naprawdę imponująca, ponieważ banany zawierają wszystkie najważniejsze witaminy, w tym A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Zawierają także znaczne ilości błonnika pokarmowego, jak również szereg cennych składników mineralnych wśród których wyróżnić można magnez, fosfor oraz wapń i, występujący w dużych ilościach, potas. Jeden banan średniej wielkości ważący około 100 gramów zawiera aż 358 mg potasu, co plasuje te owoce na jednej z czołowych pozycji jeśli chodzi o roślinne źródła tego pierwiastka.