Buraki należą do warzyw, które są dostępne właściwie przez cały rok, dodatkowo są niedrogie, a przede wszystkim są bardzo wartościowymi warzywami. Bardzo często są niestety niedoceniane. W burakch znajduje się między innymi barwnik – betanina, która wykazuje cenne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwwnowotworowe. Betanina przyczynia się także do obniżenia poziomu złego cholesterolu, dodatkowo przyczynia się do niszczenia wolnych rodników. Z kolei betaina zawarta w burakach, będąca pochodną glicyny, ma znaczenie w profilaktyce powstawania zmian miażdżycowych w naczyniach. Z tego powodu o spożywaniu buraków powinny szczególnie pamiętać osoby jedzące dużą ilość produktów mięsnych. Ogromną zaletą buraków jest także to, że wykazują działanie odkwaszające i oczyszczające. Dodatkowo, stanowią cenne źródło bardzo rzadko spotykanych pierwiastków rubidu i cezu. Obecnie warzywo to jest chętnie wykorzystywane, jako składnik diet oczyszczających i odkwaszających organizm. Ze względu na dużą zawartość żelaza, picie soku z buraka np. z dodatkiem jabłka jest polecane osobom cierpiącym na anemię i dzieciom.