W wielu polskich domach nadal panuje zwyczaj spożywania dwudaniowych obiadów. Zazwyczaj najpierw serwowana jest zupa, a następnie drugie danie, składające się z ziemniaków i mięsa oraz surówki. Jest to bardzo niezdrowe przyzwyczajenie. Każdy z nas powinien zjadać pięć posiłków dziennie, ale w równych odstępach. Oznacza to, że lekką, warzywną zupę można zjeść na lunch, a kolejny posiłek co najmniej po dwóch godzinach odstępu.
Kolejnym grzechem Polaków jest zjadanie ogromnej ilości ziemniaków. Wiele osób popełnia kardynalny błąd i ziemniaki te okrasza masłem lub zawiesistym sosem mięsnym. Okazuje się, że najlepszym zamiennikiem dla ziemniaków jest po prostu kasza. Na półkach sklepowych można spotkać wiele rodzajów kaszy – jaglaną, orkiszową, gryczaną paloną i niepaloną, lub też jęczmienną. Wybór jest tak duży, że każdego dnia można zdecydować się na inną. Poza tym, warto również postawić na brązowy ryż lub maakarony pełnozirniste. Przygotować można także pure z zielonego groszku lub młodej marchewki.