Do substancji korzystnie działających na układ krwionośny należą polifenole. Dzięki nim spada stężenie cholesterolu we krwi, tym samym zapobiegają one miażdżycy. Źródłem polifenoli są ciemne winogrona, orzechy, gorzkie kakao i aronia. Niezbędnym składnikiem mineralnym jest potas. Reguluje on liczbę uderzeń serca, obniża ciśnienie krwi. Poprzez obniżanie ciśnienia krwi potas odgrywa jedną z kluczowych ról w profilaktyce zawałów. Źródłem potasu są pomarańcze, banany, pomidory, ziemniaki, fasola, mięso. Pewne ilości potasu zawiera także mleko i jogurt. Kolejny minerał niezbędny dla układu krwionośnego to wapń. Wapń wpływa na procesy krzepnięcia krwi, obniża także ciśnienie. Duże ilości wapnia zawierają sardynki (więcej te jedzone z ośćmi), migdały, mleko i jego przetwory, szpinak, sok pomarańczowy. Prawidłową pracę serca zapewnia magnez. Podobnie jak wapń i potas magnez obniża także ciśnienie. Zapobiega chorobom serca. Duże ilości magnezu zawiera kakao, gorzka czekolada, banany i orzechy.