Czekolada, szczególnie gorzka wykazuje szereg korzystnych właściwości. Spożycie czekolady, powoduje wzrost poziomu przeciwutleniaczy w organizmie o około 20%, co jest wynikiem znacznie lepszym niż np. w przypadku czerwonego wina. Przeciwutleniacze przyczyniają się do opóźnienia procesów starzenia się, chronią organizm przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi m.in. za uszkodzenia komórek, powstawanie procesów nowotworowych, a także mogą przyczyniać się do rozwoju chorób serca. Należy jednak pamiętać, że korzystne efekty daje w tym przypadku jedynie spożywanie gorzkiej czekolady. Z kolei wszystkie gatunki czekolady przyczyniają się do podniesienia poziomu serotoniny we krwi. Serotonina jest hormonem odpowiedzialnym za wytwarzanie dobrego nastroju, poprawia humor oraz dodaje nam sił witalnych. Gorzka czekolada stanowi także cenne źródło magnezu, który bardzo korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Magnez sprzyja poprawie sprawności intelektualnej, a także korzystnie wpływa na przewodnictwo włókien nerwowych.