Antocyjany to naturalne barwniki, które występują w takich warzywach i owocach jak czerwona kapusta, bakłażany, maliny, jeżyny, czerwone winogrona, aronia, czarne porzeczki, żurawina czy czarny bez. Warto włączyć te produkty do swojej diety. Zawarte w nich barwniki są odpowiedzialne za zwalczanie wolnych rodników odpowiedzialnych m.in. za procesy starzenia się skóry, wpływają także korzystnie na siatkówkę oka i układ moczowy, biorą udział w regulacji ciśnienia krwi. Antocyjany, w zależności od pH soku komórkowego występującego w owocach lub warzywach przybierają kolor od czerwonego do fioletowego. W roślinach związki te są odpowiedzialne za ochronę przed wirusami i bakteriami. Ich wpływ na organizm człowieka też jest ogromny. Korzystne oddziaływanie na organizm soków z owoców, np. malin czy aronii były wykorzystywane już medycynie ludowej. Ich korzystne działanie jest potwierdzone licznymi badaniami i w głównej mierze wiąże się ze zdolnością do niszczenia wolnych rodników, a także działaniem przeciwzapalnym, czy hamowaniem agregacji płytek kwi.