Ziemniaki i makron jakiś czas temu zyskały złą sławę, zaczęto mówić o tym, że tuczą, są niezdrowe i w zasadzie tylko nas zapychają. Zaczęliśmy rezygnować z tych niezdrowych węglowodanów na rzecz innych produktów. Oczywiście większa porcja warzyw, zwłaszcza tych zielonych nikomu nie zaszkodziła, ale nie warto odrzucać makaronu, czy ziemniaków.
Przede wszystkim trzeba zacząć od tego, że tuczą nie tyle ziemniaki i makaron, co po prostu wszystko to, co do nich dodajemy. Oczywiście rozgotowany makaron, czy ziemniaki nie mają takich właściwości, jakich potrzebujemy, ale wciąż trudno uznać je za najbardziej tuczące składniki.
Oczywiście należy tutaj wspomnieć, że dużo korzystniej dla naszego zdrowia będzie, jeśli sięgniemy po makaron pełnoziarnisty, a do tego nie oblejemy tych produktów roztopionym masłem, serem, czy innym raczej mało zdrowym dodatkiem. Starajmy się wybierać zdrowe produkty, które wzbogacą naszą dietę, a nie ją przytłoczą sprawiając, ze nawet najlepszy makaron będzie miał zbyt dużo kalorii, których zwyczajnie nie powinniśmy spożywać.